onsdag 17 juni 2009

Backstage på en teater: Tjörns sommarteater, HUITFELDT - DROTTNING AV BOHUSLÄN

Omtalad som en av tidernas grymmaste kvinnor. Som lurade de fattiga, dödade de obekväma och dansade med djävulen efter sin död. En av de rikaste personerna i landet, med mark och gårdar längs hela västkusten.

Vem var hon egentligen, den där rödhåriga flickan som föddes på ett gods i Norge för 400 år sedan? Flickan som kom att bli en av Sveriges mäktigaste kvinnor och en fruktad härskarinna. Hon förlorade tidigt sin mor, överlevde sin man och sina tre barn, stred för skattelättnader för sina undersåtar och donerade alla sina tillgångar till bildning för fattiga barn i Bohuslän. En av de grymmaste? Eller en av de ensammaste?

Efter två Strindbergssomrar med Fröken Julie och Fordringsägare är det dags för nyskrivet på Tjörns Sommarteater. Vi har länge velat göra teater om Margareta Huitfeldt, en kvinna vi blev skrämda med som barn, som det finns otaliga sägner och spökhistorier om, men som måste ha varit så mycket mer än häxan man gjort henne till. Vi ville inte göra ett historiskt bygdespel, utan var mer intresserade av att skildra makten och ensamheten.

AV: Birgitta Stenberg
BEARBETAD AV: Anna Berg och Anna Sjövall
REGI: Anna Sjövall
SCENOGRAFI: Charlotta Nylund
KOSTYM: Ina Nyholm
LJUSDESIGN: Max Mitle
PÅ SCEN: Leif Edlund Johansson, Lisbeth Johansson, Hanna Lekander och Bo G Lyckman
PREMIÄR: 4 juli på Tyfta Östergård, Tjörn

PRODUCENT TJÖRNS SOMMARTEATER: Karolina Lindblad

För biljettinformation, vägbeskrivning och speldatum m.m. besök:
www.tjornssommarteater.se

2 kommentarer:

Ilhan sa...

Trevlig läsning...

Gerra K-Son sa...

Mycket rolig läsning