onsdag 9 maj 2007

Fader Vår - En bön för dansare

I slutet av 50-talet besökte Ivo Cramér en av Sveriges internationellt mest kända koreografer, en gudstjänst i Bergen där psalmerna tecknades av en grupp dövstumma ungdomar.
Detta gjorde ett djupt intryck på Ivo Cramér, som lärde sig bönen Fader Vår på teckenspråk.

Utifrån detta skapade han ett liturgiskt dansspråk, en koreografisk form för att göra en bön i dans. Verket uruppfördes av 12 dansare i Cramérbaletten i Skeppsholmskyrkan 1971 till musik av Ralph Lundsten, en av Sveriges främsta kompositörer av elektronisk musik.
Fader vår består av 7 böner som både tecknas i gester och framställs
i dramatisk form.

I samband med Dansbiennalen 2006 satte Göteborgsoperans Balett tillsammans med Regionteater Västs dansensemble upp Fader vår -en bön för dansare i sin ursprungliga version med originalmusik av Ralph Lundsten.
Med stöd av Svenska kyrkans kulturråd, Göteborgs stift, Domkyrkoförsamlingen, Dans i Halland och Västra Götalandsregionen genomför de två dansinstitutionerna detta unika samarbete som en hyllning till Ivo Cramér, nybliven 85-åring och en legend inom svensk danskonst.
Ivo Cramér är själv konstnärlig ledare och leder repetitionerna tillsammans med Christer Reveny, danskoordinator på Regionteater Väst och Lena Cederwall Boberg, danspedagog, repetitör och assistent till Ivo Cramér.

Föreställningen möjliggör för dagens danspublik och kyrkobesökare att ta del av ett kulturhistoriskt arv och ett nyckelverk inom modernkyrkodans. Som en fortsättning på samarbetet genomfördes en turné med föreställningen i Halland våren 2006.

Under våren spelas Fader vår i Strömstads Kyrka den 27e april kl. 19.00
och i Gustav Adolfs Kyrka i Borås den den 28e maj kl. 19.00




Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så fantastiskt det låter!
Det vill jag absolut inte missa!
Jag ser fram emot besöket i Borås.

Kristina

är precis vad vi heter – en teater för dig i Västra Götalandsregionen. sa...

I Gustav Adolfskyrkan i Borås är det fri entré så det lär bli fullsatt med folk.
Var där i tid.
/Bloggmaster

Anonym sa...

Tack för en vacker och underbar föreställning i vår vackra kyrka i Borås.
Den gjorde kyrkan ändå vackrare.

/En betagen besökare!